Att välja montering

En vanlig ekvatoriell montering

En mycket bra men dyr montering

Lantmätarstativet - robust och starkt

Monteringar & Stativ


Inget är starkare än den svagaste länken. Det är ett ordspråk som passar bra när det gäller teleskop. Ett bra teleskop optiskt sätt kan vara ganska värdelöst om man sätter det på ett svagt och skrangligt stativ. Många tycks tro att en montering måste vara av en viss dimension och storlek för att orka bära ett stort teleskop. Det är inte helt rätt. Även en liten klen montering kan bära en stor tyngd om det är rätt balanserat och stativet är starkt och stabilt. Ett teleskop och montering ska vara så perfekt balanserat att man kan öppna alla stoppskruvar och teleskopet ligger fortfarande väl balanserat i jämvikt. Om man måste dra åt en stoppskruv för att teleksopet inte ska börja röra sig åt ena hållet, då är det dåligt balanserat och med tiden kommer motorer som driver axlarna att slitas ut. Monteringar är inga maskiner som ska dra tunga lass. Det är precision, balans och lätta klockverk (även om de numera är eldrivna stegmotorer). Var lika noggrann med balanseringen av monteringen som med optikens kollimering.


Men för att vara på den säkra sidan, så välj en montering som kan bära nästan dubbelt så mycket som teleskoptuben du valt.


Precis som när det gäller optik så finns det bra, mindre bra och dåliga monteringar. I ordet dåliga monteringar lägger man ofta betydelsen att monteringen inte löper lätt i axlarna eller att det är ett spel i drivaxlarnas kugghjul som göra att axeln kan ruckas fram och tillbaka någon millimeter. Detta har egentligen inget med att monteringen är dålig, utan snarare att den är dåligt sammansatt och justerad. Meade´s LXD-55 montering är ett bra exempel på när en i grunden mycket bra montering har blivit dåligt sammansatt och justerad. Resultatet är en montering som kan verka vara skräp, men egentligen, efter lite justering ligger i nivå med monteringar dubbelt så dyra. Vad som ofta krävs är att man plockar isär monteringen, tvättar bort dåligt fett, putsar ytorna, återfettar, sätter ihop och justerar alla kugghjul och du har fått en montering som håller i många år.Stativet är förmodligen den mest eftersatta delen i ett teleskop. Många bra teleskop och monteringar kommer med ett stativ som bättre var lämpad som ett fotostativ. Om man lägger hela sin tyngd ovanpå på ett stativ och det brakar ihop, eller ger antydan till det, då är det inte värt att ha. Om du kan hoppa upp och sätta dig på ett stativ, då är det tillräckligt starkt och stabilt. Det finns egentligen bara ett stativ som klara det provet och det är lant- mätararstativet. Du kanske har sett de gula, bruna eller oranga stativen som mätfolk har sina vinkelmätinstrument på ute vid vägbyggen. Personligen har jag jobbat med denna typen av stativ i femton år och äger ett som är 25 år gammalt. Det är fortfarande lika starkt och stabilt som när jag köpte det.


Arbete pågår....