Lidl Astro-3

Test med Lidl Astro-3 montering och teleobjektiv

(Lasse Lindh 2009)

 Astro-3, mera känd som Lidl's montering, ser bra ut på håll, men kryper man närmare ser man bristerna. Den är långt ifrån den normala EQ-3-monteringen. Jag har haft en EQ-3, så jag vet skillnaden.  Lidl's motsvarighet har en hel del plastdetaljer, både utvändigt och invändigt. Lyckligtvis fick jag min montering billigt, med motordrift på RA-axeln.

 

Den är avsedd som grab-and-go, en lätt montering som tar liten plats, lätt att ta med sig. Jag köpte den för att dels använda för astrofoto från widefield och upp till 200 mm brännvidd och dels för att jobba vidare med mitt lilla projekt med enkel och billig astrofotografering.  Astrofoto för folkhemmet.

 

Eftersom den saknar polsökare, så får man köra "sätta svansen på åsnan-leken" med bindel för ögonen.  Men det går hyfsat att få till en bra polinställning runt 1/4 grad från NCP.

 Bild är med 200 mm teleobjektiv och 2 minuters exponering ISO 200.

 

Plejaderna, M45 kröp fram bakom hustaket, så jag testade med att slänga iväg först en 1 minutsexponering, sedan en två minuters och avslutade med mästarprovet, en 3-minutersexponering. Zoomobjektivet är inställt på 150 mm. 

 

Alla bilderna är tagna med ISO 200. Jag glömde helt enkelt att kolla upp inställningen.

 

Den infällda bilden visar en uppförstoring (16 ggr) av originalbilden för att visa att stjärnorna är runda, trots en ranglig montering, höftad polinställning och billig RA-motor.Det lovar gott när polinställningen så småningom kan göras bättre och monteringen lärt sig att det är fabror Lasse som bestämmer.

 

 

 

 

 

 

 Lasse Lindh 2009