Autoguider med off-axis-sökare


EN AUTOGUIDER MED INBYGGD OFF-AXIS-SÖKARE


Förutom att vara intresserad av astrofotografering, är jag också en praktiskt lagd teleskopbyggare. Att bygga tillbehör som det härunder beskrivna och sedan uppleva att de fungerar som tänkt, ger mig stor tillfredsställelse.

Jag ska härunder visa och beskriva lite om ett tillbehör som jag förhoppningsvis kan komma att få bra nytta av men först en liten tillbakablick.


På "den gamla goda tiden" när man använde sig av manuell guidning vid astrofotografering, behövde man guidetuber med, helst dubbelt så lång fokallängd som det teleskop man fotograferade med. Detta innebar oftast fysiskt ganska långa tuber och medföljande problem med balansering av utrustningen. Alternativet var att använda en off-axis-guider* men det begränsade ofta tillgången på bra guidestjärnor.


Nuförtiden finns autoguiders att tillgå och en tumregel säger att guidetuben i detta fall ska ha halva brännvidden jämfört med det fotograferande teleskopet. Arrangemanget blir enklare att hantera – men fortfarande lite utrymmeskrävande. Många har därför monterat sina autoguiders på små sökare med 200 mm brännvidd eller mindre. Ett bra exempel på detta är beskrivet i Michael Covingtons bok ’Digital SLR Astrophotography’


http://www.covingtoninnovations.com/dslr/index.html


Tillbehöret jag kommer att beskriva här är, i stort sett, uppbyggt på detta sätt men har även en inbyggd off-axis-funktion. På det sättet kan jag söka och centrera en passande guidestjärna utan att behöva montera av och på autoguidern eller fokusera om den. Guidern kommer att vara permanent monterad och fokuserad.

Trots att tumregeln säger att bara halva fokallängden behövs, har det testats och bevisats att man inte ens behöver så lång fokallängd. Guideteleskop kan ha ända ner till endast 2% av fokallängden på huvudteleskopet och det betyder att man kan använda en fin liten enhet som inte nämnvärt inverkar på utrustningens balans och inte heller tar stor plats.Materiallistan för mitt projekt har varit följande delar:


- Ett gammalt manuellt 200mm-objektiv med enkel uppbyggnad. (Bild 1)

- En oanvänd offaxis-guider med 2"-fattning (Bild 2)

- En hemtillverkad adapter avsedd för att kunna ansluta ett okular till ett objektiv (Bild 3)

- En T2-adapter (Bild 4)

- Autoguider (Bild 5, se längre ner på sidan)

- Okular för sökare (Bild 6, se längre ner på sidan)Så här gjorde jag:


Jag började med att (med det parfokala okularet för autoguidern) mäta var fokalplanet för autoguidern låg tillsammans med 200 mm-objektivet. Eftersom jag visste hur mycket plats off-axis-guidern tog, var det nu enkelt att räkna ut hur mycket 200 mm-objektivet behövde kortas av. Eftersom off-axisguidern har en 2”-anslutning, behövde jag svarva upp den inre delen av objektivkroppen till rätt dimension.


Efter att ha monterat ihop alla ingående delar och monterat en skena på kroppen (för montering på teleskopstativ), kalibrerade jag fokus för autoguidern med det parfokala okularet och låste objektivets fokusering med en skruv samt ställde in det lilla prismat så att sökaren centrerade på samma punkt som autoguidern.
I dagsläget är det vid detta stadium jag är i detta lilla roliga projekt. Nu väntar jag bara på att det ska bli klart så jag kan testa utrustningen under stjärnorna.


Jag återkommer senare och berättar hur det fungerade.


©Jonas Carlsson


*Off-axis guider: Ett guidetillbehör omfattande en liten spegel placerad i strålgången på huvudteleskopet som reflekterar en liten del ljus till ett guideokular medan den största delen av ljuset leds till den ljussamlande enheten, vanligtvis en kamera.


Om ni har frågor, är ni välkomna att skriva till mig på adress astrofotografen@gmail.com