Autoguideport för EQ-montering

Autoguideport för EQ-MonteringStandalone autoguidning, dvs autoguidning utan hjälp av dator,  är numera  även tillgängligt för dem som endast har motordrivna monteringar utan goto och inbyggd autoguiderport. Ett litet ungerskt företag, Ursa Minor, har tagit fram en autguiderport som fungerar direkt på motorstyrningen. Man har helt enkelt byggt om befintliga kontrollboxar och byggt in en autoguiderport.


Det öppnar fantastiska möjligheter för dem som sitter med EQ-3 eller EQ-5 monteringar med dual axis-drivning. EQ-3 och framförallt EQ-5 är tillräckligt stabila för astrofoto- grafering och med Ursa Minors lilla kontrollbox så behöver man alltså inte längre att köpa en ny montering för att kunna fotografera med längre exponeringar.
Denna port är avsedd för dual-axis, dvs motordrift på två axlar, RA och DEC.  Den ska fungera för alla ST4-kompatibla autoguiderkameror, ex. LVI, Orion Starshoot, Lacerta MGen, SBIG's serie etc.


Den är endast avsedd för den typ av motorer/kontroller som säljs under märket Orion, Skywatcher, Celestron. Den funderar enl. utsago inte för DKV-3 eller Vixen DD-1 och motsvarande.Lasse Lindh 2010