EQ-1 Widefield

EQ-1 Widefield

(Lasse Lindh)

 

 

Jag köpte en EQ-1 montering från Telescope-Service i Tyskland. Anledningen var att jag gärna ville ha en enkel montering för widefieldfoto med tracking, dvs RA-motor. EQ-1 monteringen finns att köpa separat precis som RA-motorn, men jag valde istället att köpa det i ett paket innehållande en 60/900 mm refraktortub och några okular. Tuben kommer jag att använda som guidetub på mitt LXD-75 teleskop.

 

EQ-1 monteringen med motor är väl värda pengarna. Motor trackar bra för widefoto och även teleobjektiv. Hastigheten går att justera men kan vara lite känslig. Fästplattan på monteringen är avpassad för teleskop så någon form av fästanordning för kamera var ett måste.

 

Därför köpte jag också en tillhörande adapter för kamera montage byggd just för EQ-1 monteringen, en EQ-1 Foto. En enkel metallklump med två skruvar och en kamera- skruv som kostade 240:-.

 

Tyvärr var EQ-1 Foto en katastrof! Friktionsytan på ovansidan mot kameran bestod av en dåligt limmad 1 mm tjock korkskiva som föll i bitar. Skruvarna som gängades in i metallklumpen var för stora för EQ-1 monteringens fästhål, varmed jag fick borra upp dessa. För det tredje. När kameraskruven var inskruvad så långt det gick i kameran, så fanns det ändå ett glapp på 2 mm mellan kameran och stödplattan! Testade på flera kameror. Skruven var alltså för lång. Kameraskruven var också helt igensatt av klister (det klistret som egentligen skulle legat under korkplattan). Kameraskruven består av en skruv i metall som sitter på en rund plastskiva (ratt), som för övrigt nästan inte går att använda pga sin utformning. Om skruven lossnar från plastskivan (ratten) så finns det ingen stopp (skruvskalle) som förhindrar att skruven släpper och kameran dråsar i backen.

 

Alltså. För att få denna 240kronors-pryl att fungera så fick jag ersätta korkplattan (det som var kvar) med en ny friktionsplatta. Borra upp hålen i EQ-1 monteringen och ersätta den erbarmligt dåliga och farliga kameraskruven med ett rejält stativhuvud av märket Manfrotto.

 

Med facit i handen så skulle jag överhuvudtaget inte köpt den eller ens komma på tanken att betala för eländet, utan gjort en egen koppling mellan monteringens teleskopfäste och Manfrottohuvudet.

 

Men det ordnade upp sig till slut. Telescope-Service återbetalade beloppet för den dåliga adaptern!