Om ASAK

Se upp!


Vad är likheten mellan en människa och en stjärna? Svaret är att vi består av samma byggstenar.


Hur många vet detta? Alltför få. I en tid som präglas av ytlig underhållning glömmer vi bort de förunderliga fakta som bygger vår värld. Och utan denna insikt blir vår världsbild halv och skev. ASAK vill vara en länk mellan hav av okunskap och brunnar av ny insikt. Vår verksamhet är bred; här ryms allt från stilla kontemplation över stjärnhimlens mysterier vid ett telskop en frostnupen natt till livliga diskussioner om den mörka materiens vara eller inte vara. Vi medverkar mer än gärna vid visningar för klasser och intresserad allmänhet och vi bedriver egna projekt kring amatörastronomins historia. Vi fotograferar och vi bygger.


Tycker du att detta låter spännande? Gör då som vi –


Se upp!
Men vad betyder ASAK??


ASAK är en förkortning för Astronomiska Sällskapet Aquila Kristianstad. Aquila betyder örn på latin, och Örnen är en framträdande stjärnbild som framförallt syns på sommaren och hösten.


Även vi har en historia…


I mitten av 1970-talet startades en amatörastronomisk förening i Kristianstad. Den fick namnet ASAC - Amatörastronomiska Sällskapet Aquila Christianstad. Föreningen levde i ungefär 10 år. I November 2002 bildades det nya ASAK - Astronomiska Sällskapet Aquila i Kristianstad och är en ideell sammanslutning i nära samarbete  med Högskolan i Kristianstad.


Kristianstads högskola + ASAK = sant


ASAK har tur som kan ha ett nära samarbete med Kristianstads högskola. Deras observatorium är också vår bas och vi har nyttjanderätt till både lokalen och instrumenten. Än viktigare är att vi också på detta sätt får ingångar till ny forskning och stora kunskapsbaser. Vi är å andra sidan behjälplig när högskolans studenter har observationspass ute på observatoriet. Tillsammans hjälps vi åt under forskardagar och demonstrationer för allmänheten. Många av våra medlemmar har dessutom läst Högskolans olika kurser i astronomi.


Men vad gör vi då – egentligen?


Vi ”tittar”


Tänk dig en småkall men alldeles klar natt och du tittar upp. Du ser stjärnor i massor men vad är det du egentligen ser? Karlavagnen känner de flesta av oss till, men vad hette det där skeva W:et? Är du intresserad av svaret på den frågan är vi rätt förening för dig. Vi observerar, en del antecknar och vi har den tekniska utrustningen för att inte bara se stjärnor med blotta ögat; med en fältkikare kan du t.o.m. se galaxer och ännu bättre blir det med teleskop. Att få in Andromedagalaxen för första gången i ett teleskop är en fantastisk upplevelse. För att inte tala om skönheten i Saturnus ringar!


Orion är en framträdande vinterstjärnbild som innehåller mycket av intresse för amatörastronomen. ©Mattias Persson


Vi fotograferar


Ögat är bra men kameran ännu bättre. Vi har ett antal duktiga astrofotografer som med egen utrustning tar fantastiska bilder. Blir du intresserad av detta står de mer än gärna till tjänst med råd och dåd.

Vi diskuterar


Är teorin om den mörka materian överspelad? Har man verkligen hittat en jordlik planet i ett annat solsystem? Hur långt bort kan man egentligen ”se”? Och inte kan det väl ändå vara så att vi är ensamma i universum? Sådana intressanta frågor – som inte sällan gränsar till de stora existentiella – diskuterar vi ofta när vi står där vid kikare och teleskop men ännu oftare vid den obligatoriska fikapausen. Och inte sällan under våra månadsmöten. Vi är många som också funderar på astronomins förgrening in i konsten; romaner, filmer och musik. Och åsikter - det har vi!

När vi inte träffas på möten, för vi även diskussioner i vår diskussionsgrupp ASAK Forum.

Ett annat forum vi träffas på är Astronet där många av Sveriges andra amatörastronomer huserar.


Vi dokumenterar


Amatörastronomer har det funnits gott om i historien. Detta intresserar oss i högsta grad och vi har tagit på oss att studera vår lokala historia. Vilka amatörastronomer har funnits i våra trakter? Finns det spår av gamla observatorier? Hur såg man på astronomin förr? Ja allt detta – och mycket mer – hoppas vi så småningom kunna besvara i en bok.


Vi umgås


Sist men inte minst; vi är också en förening som tycker om att umgås med varandra. En grillfest är ett absolut minimikrav. Kräftskivan likaså. Och varför inte en god ärtsoppa en kylig observatoriekväll. Livet är till för att njutas av – på alla sätt och vis.Låter det intressant – välkommen som medlem!ASAK består för närvarande av ett 40-tal medlemmar utspridda över hela Skåne och sydligaste Småland. Du behöver alltså inte bo i Kristianstad eller där omkring för att bli medlem. Aktiviteterna är inte heller begränsade till just Kristianstad utan folk på andra håll i Skåne har egna observationsträffar lokalt. För att bli medlem i denna förening behöver du inte ha någon erfarenhet eller kunskap inom astronomi. Det viktiga är att du har ett intresse för ämnet och har en vilja att, tillsammans med andra likasinnade, göra detta till en livaktig förening!


Är Du intresserad av att bli medlem sätt in pengar på föreningens postgiro (se nederst på sidan).

För vidare information och medlemsskap, skriv till oss på


aquila.kristianstad@gmail.com


StyrelsenKent-Olof Jacobsson (Kassör)

E-mail: Kentolof.Jacobsson@gmail.com


Hannu Lilja (Sekreterare)

E-mail: hannu.lilja@telia.comMedlemsavgift 


I samtliga alternativ utom 'Budgetmedlem' ingår medlemskap i SAAF samt en prenumeration på medlemstidningen Telescopium. 'Budgetmedlem' erhåller ej Telescopium eller medlemsskap i SAAF.


Vuxen:230 Kr /år

Barn, ungdom tom. 18 år:150 Kr /år

Familj:360 Kr /år

Institutioner, skolor etc.:500 Kr /år

Budgetmedlem: 

Budget: 100 kr. Denna avgift gäller ENDAST för person som redan är enskild medlem i SAAF


Medlemsavgift sätts in på föreningens postgirokonto:

Pg 20 07 57 - 3 och ställs till Astronomiska Sällskapet Aquila Kristianstad.

Nordamerikanebulosan i stjärnbilden Svanen.  ©Jonas Carlsson - ASAK